Popis:
Šampiňóny sa svojim zložením blížia mäsu a zelenine. Sú bohaté na bielkoviny, vitamíny najmä skupiny B, majú vyšší obsah draslíka a biologicky aktívnych látok – teda strava moderného človeka. Sú vhodnou súčasťou redukčných diét, pretože sú chudobné na energiu. Konzumácia šampiňónov je odporúčaná odborníkmi z dôvodu vysokej schopnosti čistenia ľudského organizmu.
Použitie:
Neprerastený šampiňónový substrát ukladáme do prostredia, kde sa pohybuje teplota 20 – 24 stupňov C. Pri tejto teplote substrát prerastie mycéliom za 18 – 20 dní. Ak je substrát prerastený, vonia hubami a je v ňom vidieť bielošedé mycélium, potom povrch substrátu nakyprite (napr. vidličkou) do hĺbky cca 2 cm a zľahka vyrovnajte a pokryte kockou krycej zeminy. Zemina musí byť po celý pestovateľský cyklus vlhká tak, že pri stlačení v ruke vytlačíme minimálne päť kvapiek vody. Pokrytú kocku udržujeme opäť v teplote 20 - 24 stupňov C. Kryciu zeminu zalievame, aby povrch neosychal, ale voda nepretekala až do substrátu. Keď podhubie prerastie do 2/3 objemu krycej zeminy, zeminu prehrabte, potom necháme kocku ešte 3 dni v teplote 20 - 24 stupňov, rozhrabaná mycélia zrastú. Kocku prenesieme do teploty 14 -18 ° C a prestaneme zalievať. Asi za týždeň sa objavia prvé drobné huby. Tie začíname zalievať ak majú veľkosť 1 – 2 cm. Rovnaký postup nasleduje pri ďalších vlnách, ktorých býva 5 - 6, približne v sedemdňových intervaloch. Pri zbere plodnice vykrúcame, neodrezávame. Šampiňón nepotrebuje po celý cyklus svetlo.
- Kód:
- Jazyk: Čeština
- Šírka balenia: 24 cm
- Výška balenia: 35 cm
- Hĺbka balenia: 13 cm
- Váha balenia: 8.8 kg
Recenzie